ARHIVSKA STRAN / ARCHIVE PAGE

www.ukc-mb.si
S strokovnostjo in prijaznostjo do zdravja.
MENI VSEBINA

Za bolnike in svojce

Čakalnih dob ni, prihaja pa do zastojev pri večjem številu poškodovancev, bolnikov pri RTG slikanju in laboratorijskih preiskavah.

Bolnik najprej opravi administrativni sprejem z vso potrebno dokumentacijo v sprejemnem bloku. Večini bolnikov zdravstveno stanje dopušča, da počakajo na pregled in oskrbo v čakalnici (udarnine, odrgnine, zvini, rane kože in podkožja, izpahi manjših sklepov, zaprti zlomi kratkih kosti). Bolniki oz. poškodovanci z težjimi poškodbami ter obolenji (zaprti in odprti zlomi dolgih cevastih kosti, poškodbe medenice, hrbtenice, prsnega koša, akutna splošna kirurška obolenja) imajo pri pregledu prednost.

V ambulanti zdravnik pregleda bolnika, ga po potrebi napoti na RTG slikanje ali v laboratorij, po potrebi sprejme na oddelek oziroma recovery. Ambulantni zdravnik izvrši manjše kirurške posege (šivanje, incizije, ekscizije, punkcije?) v naši operacijski sobi. V mavčarni se opravijo imobilizacije z mavcem, glede na vrsto poškodbe.

Poškodovanec - bolnik, ki je bil oskrbljen v urgentni ambulanti, prejme ob zaključku obravnave poškodbeni list ali popis bolezni. Napoti se ga k njegovemu izbranemu zdravniku ali v ustrezno kirurško ambulanto.

Ob sprejemu v recovery specialist travmatolog nadaljuje z diagnostično obravnavo poškodovanca. Po končani diagnostični obravnavi se poškodovanca pripravi za operativni poseg, napoti na drug ustrezni oddelek ali odpusti v domačo oskrbo.

Ekipo za sprejem težkih poškodovancev sestavljajo urgentni travmatolog, medicinska sestra iz recovery-a, urgentni anesteziolog in anestezijski tehnik. Po UKV zvezi, ki je v sprejemnem bloku, se sprejme obvestilo o hudi poškodbi, ki ga reševalna služba posreduje s kraja nesreče. Takoj se skliče člane urgentne ekipe, da se zberejo pred prihodom reševalnega vozila. Bolnika pripeljejo v prostor za urgentni sprejem ? reanimacijo, kjer se mu še naprej nudi medicinska pomoč, hkrati se natančneje diagnosticirajo poškodbe. Po potrebi, se glede na poškodbe, pokliče tudi druge specialiste za diagnostično obdelavo, zaradi nujnosti operativnega posega. Po opravljenem operativnem posegu je poškodovanec sprejet v center za reanimacijo.

Telefonska centrala - informacije 02/321 1000 Nujna medicinska pomoč 112

Image
Text

Predstojnik dejavnosti:

dr. Roman Košir, dr. med.

Text

Strokovna vodja zdravstvene nege centra:

Renata Mlakar, dipl. m. s.

Tel: 02 / 321-15-13

Text

 

Tajnica centra

Andreja Lorber, posl. sek.

Tel.: 02 / 321-15-25

© UKC Maribor 2015

Privzeto Arial Arial bold Verdana Verdana bold Open dyslexic Open dyslexic alta
Privzeto Barvna shema 1 - črno na belem Barvna shema 2 - belo na črnem Barvna shema 3 - črna na bež Barvna shema 4 - modro na belem Barvna shema 5 - črno na zelenem Barvna shema 6 - črno na rumenem Barvna shema 7 - modro na rumenem Barvna shema 8 - rumeno na modrem Barvna shema 9 - turkizno na črnem Barvna shema 10 - črno na vijoličnem
Privzeto Velikost pisave 14pt Velikost pisave 16pt Velikost pisave 18pt Velikost pisave 20pt
Velikost pisave 125% Velikost pisave 150% Velikost pisave 200%